Pentru ca majoritatea oamenilor prezinta un anumit nivel de deviere a coloanei, scolioza nu este evidenta pana in momentul in care aceasta devine o problema. Aceasta afectiune a coloanei apare frecvent in copilarie insa, daca nu este tratata la momentul potrivit, scolioza genereaza dureri puternice de spate si, daca se agraveaza, pacientii pot prezenta dificultati la respiratie.

Ce este scolioza

Scolioza este o deformare permanenta a coloanei vertebrale, legata de o torsiune a vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei planuri ale spatiului (sus-jos, dreapta-stanga, fata-spate). Apare mai ales in copilarie si adolescenta, dar poate aparea si la varsta adulta. Aceasta conditie este uneori consecinta unei alte maladii sau malformatii.

Aceasta deviere a coloanei vertebrale este legata de o rotatie a vertebrelor una fata de cealalta. In cazul acestei afectiuni, coloana vertebrala prezinta o rasucire. Curburile sale naturale, inainte si inapoi, sunt modificate. Scolioza este o boala frecventa in Romania, de fapt, tara noastra fiind pe locul 1 in randul tarilor europene, din acest punct de vedere.

===Semnele si simptomele scoliozei

Aceasta afectiune este observat la copii incepand cu varsta de opt ani. Scolioza, cu cat apare mai devreme, cu atat potentialul de agravare este mai mare.

Deformarea coloanei vertebrale este vizibila clinic din stadii incipiente si medii, dar nu aspectul estetic este cel care impune instituirea masurilor de corectare, ci evolutia deformarii si, mai ales, consecintele acestor modificari de statica vertebrala care in stadiile avansate se traduc prin: