Stim ca vremurile se schimba, iar pandemia a accelerat incorporarea unor noi metode de lucru.
Acum, lucratul de acasa devine din ce in ce mai popular si adevarul este ca trebuie sa fim pregatiti sa recream conditii de lucru specifice in propriile case.
Daca ne ocupam de estetica si decorarea casei noastre, nu putem lasa deoparte o parte atat de importanta cum este biroul nostru de acasa.
In functie de utilizarea pe care o faci, alegerea unui birou va fi diferita, cu cat il folosesti mai mult, cu atat mai mult va trebui sa iei in considerare confortul in detrimentul esteticii.
Pentru a fi cu adevarat productiv atunci cand lucrezi de acasa, este important sa te dotezi cu un birou ergonomic si confortabil.
Birourile sunt de toate marimile, culorile, materialele si preturile, asa ca asigura-te ca gasesti exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti mobila spatiul pentru a-ti desfasura activitatea de la distanta.
De aceea, iti detaliem cele mai bune si mai excelente sfaturi atunci cand alegi biroul ideal pentru tine.
Tine cont de locul unde vrei sa-ti amenajezi coltul de lucru
Este important sa ai in vedere locul unde vei plasa biroul, daca nu ai prevazut acest lucru inca de la amenajarea initiala.
Vrei sa-l integrezi in decorul din living sau in dormitor? Alege designul sau in functie de restul mobilierului din spatiul respectiv.
O alta varianta ar fi sa transformi o veche debara, balconul sau mansarda in propriul colt de lucru de acasa.
Daca stii ca lucrezi mai bine in liniste, departe de zgomotul celor din casa, gaseste un loc mai retras unde sa-ti amenajezi biroul, departe de camera copiilor sau de bucatarie.
In alegerea biroului conteaza insa ca acesta sa se integreze in decor, chiar daca nu este strict in stilul existent in incapere.
Din contra, o piesa distincta va atrage si mai mult privirile si va atentiona pe cei din jur ca este vorba de un spatiu privat, pentru lucru.
Alege biroul din materiale naturale
Poate te gandesti ca nu este importanta alegerea tipului de material pentru birou, dar de calitatea acestuia depinde sa ai o piesa rezistenta si durabila.
Alege birouri din materiale de calitate ca lemnul, daca e posibil, sau palul melaminat ori MDF in combinatie cu lemn.
O piesa din lemn nu e doar durabila, ci impresioneaza prin aspectul sau. Cele mai folosite tipuri de lemn folosite pentru birouri sunt stejarul, mahonul, nucul sau mindiul.
Pentru piese de mobilier mai delicate, cu forme curbate ale picioarelor, merge lemnul de trandafir sau palisandru, prelucrat prin arcuirea la temperaturi inalte.
Amenajeaza biroul in functie de stilul tau de lucru
Unul din principalele beneficii pe care le ai atunci cand lucrezi de acasa este acela ca iti poti amenaja biroul in functie de stilul si nevoile tale.
Daca stii ca esti usor distras de ceea ce vezi in jur, alege un birou simplu, pe care sa-l amenajezi doar cu strictul necesar si sa il pastrezi in perfecta ordine.
In aceasta privinta, ai multe optiuni de design, in linii simple si culori clasice: alb, bej, lemn natur.
La fel, conteaza sa pastrezi atmosfera simpla si curata in spatiul inconjurator. Nu incarca peretii din fata ta cu multe obiecte.
Pune-le doar pe cele care stii ca te ajuta pentru o binemeritata pauza din sirul gandurilor si al sarcinilor curente de la birou.
La fel de important este si felul in care este iluminat locul unde a amplasat biroul. Incearca, pe cat posibil, ca acesta sa beneficieze de lumina naturala sau sa aiba o sursa de lumina cat mai apropiata de cea naturala, de exemplu un lampadar.
Tine cont de restul mobilierului/stilul de design din restul casei
In ceea ce priveste designul, din fericire, faptul ca exista atatea modele de birouri din care poti face selectia nu poate decat sa faca alegerea mai simpla. Sau nu!
Opteaza pentru o piesa care, impreuna cu scaunul de birou, sa se integreze in restul decorului din casa, iar spatiul de lucru sa para o continuare fireasca a acestuia.
Daca, dimpotriva, doresti o nota de contrast, poti alege o piesa vintage sub forma unei console sau a unui secretaire, cu sertare mai mici sau mai mari si stilizate astfel incat sa aiba aspect modern, sau un birou masiv in stil Executive, care va arata impresionant in orice context.
Functionalitatea e prioritara?
Alegerea unui model cu sau fara sertare depinde de doi factori.
Pe de o parte, depinde de cantitatea de hartii si de lucrurile pe care le folosesti in munca ta si, pe de alta parte, de amenajarea spatiului: daca exista o biblioteca in apropiere, daca au fost amplasate rafturi de perete deasupra biroului sau daca o zona a dulapului, de exemplu, a fost rezervata pentru tot ceea ce face parte din ziua de lucru.
De asemenea, modelele cu sertare pe laterale sau sub partea superioara sunt o optiune buna pentru o depozitare si cautare usoara.
Fara spatiu de depozitare, biroul de birou va deveni rapid aglomerat, ceea ce va afecta in mod direct productivitatea si nivelul de creativitate.
Fie ca ai un buget restrans, fie ca doresti sa-ti pui in functiune biroul de acasa cat mai repede posibil, amenajarea spatiului de lucru nu trebuie sa fie complicata sau costisitoare.
Important este sa tii cont de sfaturile pe care le-am discutat si sa investesti in produse de calitate.