9-motive-sustinute-stiintific-pentru-a-incepe-sa-mananci-afine.jpg

Afinele sunt pline de nutrienti, pot fi mancate proaspete sau incorporate intr-o varietate de preparate. De asemenea, contin un tip de flavonoid cunoscut sub numele de antocianina, aceasta fiind responsabila pentru culoarea intensa de rosu, violet sau tonurile de albastru pe care le vedem la coacaze, varza rosie, vinete sau merisoare.

Antocianina confera diferite beneficii pentru sanatate prin intermediul acestor fructe. Haide sa analizam in detaliu beneficiile pentru sanatate confirmate stiintific pe care le putem obtine de la afine.

Afinele si beneficiile pentru sanatate pe care le confera

1. Protejeaza pielea
Produsele pentru ten cu extract de afine devin din ce in ce mai populare. S-a raportat ca spectrul de minerale si vitamine din aceste fructe ajuta la reformularea echilibrului hormonal, reusind sa contracareze acneea. Afinele sunt considerate a fi remediul casnic perfect impotriva acneei. Mai mult, contin resveratrol, cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce daunele create in urma expunerii excesive la soare.

2. Sanatatea oaselor
Fosforul, fierul, magneziul, calciul, zincul, manganul si vitamina K din afine mentin rezistenta si structura oaselor.

Zincul si fierul joaca roluri extrem de importante cand vine vorba despre rezistenta si elasticitatea oaselor sau articulatiilor. Deficitul de vitamina K a fost asociat riscului crescut de fracturi osoase, in timp ce aportul adecvat sustine absorbtia de calciu si reduce rata de descompunere a mineralului din oase.

3. Hrana pentru creier
Universitatea din Reading si Facultatea de Medicina Peninsula din Anglia au efectuat un studiu prin care s-a sugerat ca afinele ar putea ajuta la inversarea procesului de pierdere a memoriei, consecinta a inaintarii in varsta. Acest beneficiu se datoreaza antioxidantilor cunoscuti sub numele de flavonoide.

4. Stopeaza efectele imbatranirii
Antioxidantii reusesc sa inverseze daunele create de radicalii liberi si de toxine, ajutand corpul sa se apere singur de patogenii periculosi. Afinele sunt bogate in antioxidanti, dar contin si foarte multe proantocianidine, care participa cu proprietati anti-imbatranire.

5. Digestie sanatoasa
Afinele reprezinta o sursa naturala de fibre solubile si insolubile. Atunci cand sunt consumate zilnic, ajuta la reglarea tractului gastrointestinal.

Cercetatorii de la Universitatea din Maine relateaza ca, in urma includerii afinelor salbatice in dieta, poti schimba echilibrul de microbi din intestine in favoarea unor componente din filum Actinobacteria. Afinele contin prebiotice puternice, care ajuta la inmultirea bacteriilor benefice sau a probioticelor in colon. Prin urmare, accentueaza beneficiile pentru sanatate si pentru digestie.

6. Ajuta la slabit
Afinele sunt bogate in fibre, au putine calorii si un index glicemic scazut. Alimentele cu un index scazut se absorb mult mai lent, deci raman in tractul digestiv pentru mai mult timp. Sunt cunoscute si ca surse de carbohidrati lenti. Ajuta la controlul apetitului si la diminuarea poftelor subite, astfel participand activ la gestiunea programelor de slabit.

7. Previn cancerul la san
Studiile au demonstrat ca, spre deosebire de chimioterapie si tratamentele cu radiatii, alimentele cu un continut bogat de acid galic, precum afinele, ajuta la descompunerea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase. Cercetatorii au descoperit ca acidul galic si afinele incetinesc progresul cancerului si il pot stopa complet.

Acest efect este datorat in mare parte varietatii largi de antioxidanti din afine, acidul galic fiind principalul combatant si resveratrolul oferind sustinere.

8. Protejeaza sanatatea inimii
Cercetarile au aratat ca afinele si capsunile, impreuna, reduc riscul de infarct cu pana la 33%. Beneficiile pentru sanatate oferite de afine se manifesta prin scaderea nivelului de colesterol LDL si a presiunii arteriale in mod natural, precum si prin cresterea nivelul de colesterol HDL.

9. Protejeaza vederea
Extractul de afine este bogat in anumiti compusi numiti antocianozide, care pot diminua rata de degradare a vederii. Prin intermediul proprietatilor antioxidante, acestia previn problemele oculare asociate inaintarii in varsta, precum degenerarea maculara, cataracta, miopia, uscarea globului ocular, hipermetropia, infectiile si problemele cu retina.

Afinele contin un grup de antioxidanti numiti carotenoizi (zeaxantina, luteina, etc.), flavonoide (precum resveratrol, quercetina, rutina, etc.), vitamina E, vitamina C, vitamina A, zinc, seleniu si fosfor, toate fiind extrem de importante pentru sanatatea ochilor.