Fie ca locuiesti intr-o casa sau un apartament mic, sau daca incaperea pe care te gandesti sa o amenajezi este mica, inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa stii ce greseli sa eviti pentru a profita la maximum de fiecare centimetru disponibil.

Daca in ultima vreme ai senzatia ca locuinta ta este mai mica decat este in realitate, acest lucru se poate datora mai multor factori, de exemplu, fie faci o greseala de decorare, cum ar fi un decor supraincarcat, o proasta distributie a mobilierului sau culori prost combinate.

In acest articol iti vom veni in ajutor cu o lista de greseli frecvente pe care sa le eviti data viitoare cand decorezi sau renovezi un spatiu de dimensiuni mai putin generoase.

Pastrezi lucruri nefolositoare

Daca spatiul pe care il ai la dispozitie nu este unul generos, ar fi cazul sa renunti la obiectele nefolositoare, care ocupa loc fara rost. Profita de spatiile de depozitare pe care le ai la dispozitie pentru a pastra lucrurile cu adevarat necesare.

Nu valorifici lumina naturala

Lumina soarelui te poate ajuta sa maresti vizual orice spatiu, asa ca incearca sa profiti de acest lucru asezand o oglinda pe peretele opus al ferestrei. In felul acesta, lumina naturala se va reflecta in intreaga incapere. De asemenea, evita sa amplasezi corpuri de mobilier prea inalte in dreptul ferestrelor sau sa alegi perdele opace, care blocheaza lumina soarelui.

Alegi piese de mobilier mult prea mari

Cand amenajezi un spatiu mai mic, masoara cu atentie dimensiunile camerei ca sa poti alege piesele de mobilier potrivite. Chiar daca visezi la un pat matrimonial imens si la un covor mare si pufos, s-ar putea ca acestea sa fie mult prea voluminoase pentru spatiul pe care il ai la dispozitie.

Acoperi intreaga suprafata

Chiar daca iti plac accesoriile, incearca sa nu aglomerezi atmosfera din incapere acoperind intreaga suprafata cu covoare, sculpturi, carti sau tablouri. Incearca sa pastrezi podeaua cat mai libera, iar peretii sa fie cat mai putin incarcati vizual. Eventual, poti opta pentru o biblioteca, pe rafturile careia poti aseza carti, sculpturi, vase si alte obiecte de decor.

Ignori spatiul de depozitare vertical

Pe langa dulapuri si noptiere, poti profita si de alte spatii de depozitare pe care probabil ca le-ai ignorat. A ramas un perete liber? Monteaza cateva rafturi suspendate si asaza pe ele carti, accesorii si alte obiecte necesare. De asemenea, daca trebuie sa amenajezi bucataria, poti improviza cateva cuiere pentru ustensilele pe care le folosesti atunci cand gatesti.

Un alt spatiu de care poti profita este interiorul usilor. Aici poti monta cuiere, numai bune pentru agatat palarii, esarfe sau alte obiecte vestimentare.

Alegi culori inchise

In cazul in care locuinta sau spatiul este mic, incearca intotdeauna sa folosesti mai mult alb si mai putin negru. O regula de baza: culorile deschise fac camerele mai mari, in timp ce culorile inchise le fac mai mici. Este important sa ai clar acest lucru atunci cand alegi culorile mobilierului, pentru ca te va ajuta sa transformi vizual camerele in mai bine.

O optiune economica este sa aplici un strat de grund inainte, astfel incat sa poti da peste el cu vopsea in culori deschise sau pastelate, daca doresti sa dai un nou aspect camerei respective.

Iata care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti atunci cand decorezi spatii mici. Speram ca, cu aceste sfaturi, vei reusi sa maresti vizual camera si sa o faci sa arate minunat.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}