Aparent, a avea o talie subtirica nu mai este de dorit pentru simple motive cosmetice, ci si pentru a ne putea mentine sanatatea. In batalia noastra impotriva cancerului, ne este oferita o lista a factorilor de risc pentru a ne informa in privinta posibilitatii fiecaruia de a dezvolta aceasta boala.

Unii factori de risc sunt inevitabili, precum genetica sau varsta, dar exista si unii pe care ii putem preveni, precum obezitatea.

Exista cateva studii efectuate asupra femeilor si a pacientilor suferinzi de cancer prin intermediul carora cercetatorii au descoperit ca o circumferinta mai mare a taliei ar putea reprezenta unul dintre acei factori de risc pentru acest tip de cancer.

Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie a evaluat 47 382 de participanti, care erau de fapt asistente medicale in Statele Unite. Aceste asistente medicale au fost rugate sa isi noteze circumferinta taliei si cea din solduri in jurul anului 1968 si au continuat sa transmita informatiile mai departe pana in Mai 1994.

Dintre toate participantele, 1 037 prezentau celule invazive de cancer la san. S-a descoperit ca obezitatea se afla intr-o legatura complexa cu aceasta boala:

• Cu cat este mai mare indicele de masa corporala (IMC), cu atat va scadea riscul de dezvoltare a cancerului la san inainte de perioada menopauzei.
• Exista un risc crescut de cancer in cazul femeilor ce se afla in stadiul postmenopauzal si care au un IMC ridicat, in special la femeile care au trecut si prin terapii de substitutie hormonala (TSH).

Oamenii de stiinta au estimat ca aproximativ sapte pana la 15% din numarul pacientilor cu cancer erau obezi. Pe langa studiul mentionat, exista sute de alte cercetari care demonstreaza ca femeile in stadiul postmenopauzal care sunt fie obeze, fie supraponderale, prezinta un risc marit de dezvoltare a cancerului.

Exista doua studii la scara larga sustinute de Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, cunoscute ca EPIC si studiul Un Milion de Femei, care au aratat ca femeile obeze din faza postmenopauzala demonstreaza un risc cu 30% mai mare decat cele care se afla la o greutate sanatoasa in urma menopauzei. Aceste studii au aprobat cercetarile mentionate mai sus, adica faptul ca obezitatea nu mareste riscul de dezvoltare a cancerului la femeile ce nu se afla inca la menopauza.

Cu toate acestea, cu cat se ingrasau mai mult odata cu trecerea timpului, riscul pentru dezvoltarea bolii crestea, asa cum este prezentat mai jos:

• 25 kg sau 55 lbs. in plus la femeile de peste 18 ani cresc riscul de dezvoltare a cancerului la san dupa menopauza cu 45%.
• 10 kg (echivalente cu 22 lbs.) in plus dupa varsta de 50 de ani cresc riscul de dezvoltare a cancerului postmenopauzal la san cu 30%.

Informatiile colectate de catre cercetatori au demonstrat ca diminuarea circumferintei taliei la femei inainte de menopauza poate influenta riscul de cancer postmenopauzal la san, fara a i se lua in calcul si greutatea. Aceste studii arata cat de ucigatoare poate fi obezitatea, putand fi un factor de risc pentru multiple boli, inclusiv cancerul ce poate fi prevenit.

4 thoughts on “Studiu – cu cat este mai lata talia, cu atat va creste riscul de cancer la san si mortalitatea

  1. Articolul publicat pe https://www.kapi.ro/?p=112 mi-a deschis ochii asupra implicatiilor adanci ale tehnologiei moderne. Autorul explica clar cum schimbarile tehnologice influenteaza toate aspectele vietii noastre, atat personala, cat si profesionala. Este esential sa fim constienti de aceste schimbari pentru a putea naviga cu succes in lumea digitala.

  2. In urma lecturarii articolului de pe linkul https://www.kapi.ro/?p=112, am realizat cat de important este sa fim constienti de progresul tehnologic si de efectele acestuia asupra noastra. Autorul evidentiaza impactul pozitiv al tehnologiei, dar subliniaza si riscurile potential negative. Este crucial sa gasim un echilibru intre beneficiile aduse de tehnologie si potentialele pericole.

  3. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in articolul respectiv. Autorul abordeaza subiectul intr-un mod coerent si argumentat, oferind cititorilor o perspectiva clara asupra implicatiilor tehnologiei in societate. Este esential sa fim mereu la curent cu evolutiile din acest domeniu pentru a putea lua decizii informate.

  4. Articolul de pe linkul https://www.kapi.ro/?p=112 este foarte interesant si informativ. Autorul prezinta in detaliu situatia actuala din domeniul tehnologiei si modul in care aceasta influenteaza societatea. Este important sa fim constienti de impactul pe care il are tehnologia asupra vietilor noastre si sa ne adaptam pentru a beneficia de avantajele pe care le aduce.

Comments are closed.