Ce este lordoza: un grad mic de lordoza este normal. Atunci cand curbura spre inainte a coloanei vertebrale devine exagerata, fesele devin mult mai proeminente.

Despre lordoza

In mod normal, coloana vertebrala este curbata la nivelul gatului, toracelui si partii de jos a spatelui. Privita din lateral, partea superioara (coloana vertebrala cervicala) si partea inferioara a spatelui (coloana vertebrala lombara) au o usoara curba spre inainte (lordoza), iar partea superioara a spatelui (coloana vertebrala toracica) are o curba usoara spre inapoi (cifoza).

Aceste curburi normale (fiziologice) ale coloanei au un rol important:

Absorb socurile la nivelul coloanei ca urmare a activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, sariturile sau alergarea

 • Sustin greutatea capului;
 • Pozitioneaza capul in fata pelvisului;
 • Stabilizeaza si mentin structura coloanei vertebrale;
 • Permit miscarea si indoirea flexibila la nivelul coloanei;

Majoritatea pacientilor cu lordoza nu necesita tratament de specialitate decat daca simptomele sunt severe. Optiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiilor, kinetoterapie – exercitii speciale pentru intarirea musculaturii, scaderea in greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, interventie chirurgicala (rareori).

Curburile fiziologice se formeaza in timpul cresterii copilului si determina postura lui:

 • La nou-nascut, curburile practic lipsesc;
 • La 3-4 luni, cand apare mentinerea capului, se formeaza lordoza cervicala;
 • La 6-8 luni, cand apare pozitia sezanda, se formeaza cifoza toracala;
 • La 10-12 luni, cand copilul incepe sa mearga, se formeaza lordoza lombara;

Curburile fiziologice se definitiveaza in jurul varstei de 6-7 ani, practic coloana vertebrala isi stabileste forma individuala pentru fiecare persoana.

Atunci insa cand coloana se arcuieste prea mult spre anterior este o conditie denumita hiperlordoza (careia i se spune simplu tot lordoza). Poate afecta partea inferioara a spatelui – lordoza lombara sau gatul – lordoza cervicala.

Citeste continuarea aici: Lordoza, afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

3 thoughts on “Lordoza, afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

 1. Articolul este bine structurat si usor de citit. Imi place ca sunt incluse informatii despre fiecare restaurant, precum adresa, tipul de bucatarie si preturile medii practicate. Apreciez efortul depus pentru a face o selectie atat de utila pentru cei pasionati de gastronomie.

 2. Ma bucur ca am descoperit acest articol, pentru ca imi place sa ies la restaurant si sa incerc preparate noi. Lista cu restaurantele din Bucuresti este variata si acopera diverse bugete si preferinte culinare. Voi incerca sa vizitez cat mai multe din recomandarile facute.

 3. Articolul de pe Kapi.ro prezinta o lista interesanta cu cele mai bune restaurante din Bucuresti. Este util pentru cei care doresc sa descopere noi locuri de luat masa in oras si sa incerce preparate delicioase. Recomand cititorilor sa incerce macar unul dintre restaurantele mentionate.

Comments are closed.