Ne ia in medie 3-4 saptamani pentru a ne stabili un obicei (si, din fericire, internetul este plin de metode pentru a ne ajuta).

Indiferent de modul in care decideti sa faceti aceste noi obiceiuri ca o parte permanenta din rutina dumneavoastra, veti ramane uimiti cat de fericita si insemnata vi se va parea viata in urma acestora.

Iata 5 lucruri pe care le puteti face saptamanal pentru a avea o viata mai fericita, mai insemnata:

1. Eliberati-va de griji

Va aflati in situatia de a contempla asupra unui lucru despre care stiti ca nu aveti nici un fel de control? Este ceva ce va enerveaza si sa nu puteti face nimic in aceasta privinta? Sunteti in situatia in care viata va creaza probleme (sau va creati singuri acele probleme)?

Erma Bombeck a avut dreptate atunci cand a declarat ca grijile sunt precum un balansoar; va ofera un motiv de gandire dar care nu va duce nicaieri. Si totusi, e greu sa nu ne facem niciodata griji. Este si mai greu atunci cand incercati in mod deliberati sa nu va faceti griji. Stici ce va poate ajuta? Notarea acestor probleme…si apoi eliminarea acestora.

Atunci cand va notati grijile, le luati puterea. Exprimandu-le este ca si cum le-ati oferi propria viata: asa nu mai au nici o putere asupra dumneavoastra. Le puteti elibera si pleca mai departe. Si, in caz ca preocuparea persista, puteti rupe foaia si apoi sa o aruncati.

2. Planuiti ceva pe care sa il asteptati cu entuziasm

Incercati sa puneti la cale cel putin doua activitati distractive in serile din saptamana, asa incat veti avea ceva pe care sa il asteptati cat timp sunteti la locul de munca.

Este de mare ajutor si extrem de important sa va mentineti concentrarea si determinarea cat timp munciti, dar asta ne poate face prea rationali si atasati de probleme serioase daca nu permitem distractiei un loc in vietile noastre.

Fie o cina cu persoana iubita, joaca in parc cu Fido sau planificarea unei seri la piscina impreuna cu prietenii, acordati timpul necesar din zi pentru planificarea unor activitati distractive de seara si oferiti-va un moment pe care sa il asteptati cu nerabdare.

3. Mancati acelasi lucru in fiecare zi la micul dejun sau la pranz

Intr-o lume in care ne este cerut sa facem sute de alegeri in fiecare zi, cantitatea de timp pe care o petrecem agonizand asupra ceea ce ar trebui sa mancam este uluitoare. Asa ca, pentru una dintre mesele din fiecare zi, pregatiti acelasi tip de mancare (echilibrata, sanatoasa).

Acest lucru va poate ajuta in mai multe feluri: reducerea oboselii decizionale, asigurarea faptului ca veti avea o masa sanatoasa, echilibrata in fiecare zi ce va va ajuta sa va continuati ziua precum si cunoasterea numarului de calorii pe care le consumati, lucru ce va poate reduce semnificativ nivelul de stres.

3. Inchideti-va saptamanal telefonul pentru o zi intreaga

„Deconectarea” a devenit la fel de esentiala pentru organizarea timpului precum a fost „conectarea” din timpul boom-ului dot-com. Exista o abundenta de informatii in ceea

ce priveste importanta deconectarii. Acest aspect este important deoarece ne permite sa ne reconectam cu noi insine precum si cu ritmul vietii noastre. Credeti ca este imposibil sa petreceti o zi intreaga fara telefonul mobil? Atunci in mod sigur trebuie sa incercati aceasta metoda. Va promit, viata nu se va sfarsi cat timp dumneavoastra nu sunteti langa telefon sau tableta.

4. Sunteti ceea ce consumati, asa ca documentati-va cu ajutorul articolelor si cartilor ce aduc o stare pozitiva in viata dumneavoastra

Alegeti cartile, articolele sau postarile care discuta elementele pe care dumneavoastra incercati sa le imbunatatiti. Spre exemplu, daca doriti sa va organizati mai bine timpul, ati putea incerca metodologia lui David Allen, „Getting things done”. Astfel, va veti imbogati viata printr-o varietate de moduri benefice.

Nimeni nu este perfect si aproape toata lumea poate identifica aspecte pe care ar vrea sa le imbunatateasca in ceea ce ii priveste. Ganditi-va la felul in care va doriti sa traiti cel mai bine iar apoi gasiti resursele ce va vor ajuta sa faceti asta.

Si asta e tot! Veti incerca una dintre aceste idei? Am dori sa aflam care dintre ele a functionat in cazul dumneavoastra.