Oamenii de stiinta au descoperit o proteina unica ce descopera prezenta unui HIV inactiv dintr-un organism.

Sa simti aceste ascunzisuri ale virusului este ceva ce cercetatorii incearca sa descopere de decenii. Acum ca exista o directie, descoperirea ar putea grabi obtinerea unui remediu.

Gratie terapiilor antiretrovirale moderne, pentru multi oameni HIV-ul nu mai este sentinta la moarte ce era odata. Insa in continuare nu avem o modalitate sigura in functionare de a il elimina in permanenta din sistemul unei persoane.

Medicamentele pot mentine virusul in frau, dar din pacate, HIV-ul detine o arma puternica – se depoziteaza in rezerve secrete ale sistemului imunitar. Acolo ramane in stare latenta pana cand se imbunatatesc conditiile pentru a putea iesi din nou.

Acesta este motivul pentru care oamenii infectati cu HIV cheltuie o viata intreaga bani pe medicamente scumpe, pentru ca virusul se poate intoarce in doar cateva saptamani, din starea sa latenta, daca se opreste tratementul medicamentos.

Acele rezerve ascunse ale HIV-ului se afla in celulele cu durata mare de viata ale sistemului imunitar, precum celulele T in repaus.

Pentru ca virusul afecteaza aceste celule si integreaza materialul sau genetic in ADN-ul pacientului, face ca rezervele de celule T in repaus sa fie foarte greu de doborat.

Acum, o echipa de cercetatori francezi a reusit sa obtina aceasta descoperire importanta in ceea ce priveste HIV, descoperind un biomarker care exista doar pe suprafata celulelor T care gazduiesc virusul latent.

„Inca din 1996, visul a fost sa ucizi toate aceste celulele raufacatoare in ascunzisul lor, dar n-a existat nicio modalitate de a face acest lucru pentru ca nu exista nicio modalitate de a le recunoaste”, a spus Monsef Benkirane, specialist in virusuri, de la Universitatea Montpellier din Franta.

Echipa lui Benkirane a descoperit ca o anumita proteina, numita CD32a, se afla pe suprafata celulelor T care au o infectie cu HIV latenta, dar care nu se afla pe celulele T neinfectate sau chiar a celulelor T infectate cu HIV activ.

Acest lucru este grandios. Existenta unei CD32a ca biomarker pentru rezervele de HIV inseamna ca oamenii de stiinta au mai multe sanse de a le descoperi in sangele pacientului.

Acest lucru paveaza drumul catre mai multe cercetari in ceea ce priveste mecanismul care permite HIV-ului sa creeze aceste rezerve in primul rand.

Inarmati cu astfel de cunostinte, oamenii de stiinta ar putea ulterior descoperi modalitati de a elimina aceste cuiburi de HIV pentru totdeauna.

Prima echipa a detectat proteina intr-un model creat in laborator al infectiei HIC, inainte de a o testa ca biomarker in mostrele de sange de la 12 oameni care traiesc cu HIV si urmeaza tratament.

Au separat celulele T cu CD32a de alte celule T din mostrele de sange si au descoperit ca celulele cu aceasta proteina aveau intr-adevar un HIV latent in interiorul lor.

Din pacate, nu este un lucru decisiv in toate cazurile, din moment de proteina a fost descoperita la doar jumatate din toate celulele T latente infectate.

Douglas Richman de la Universitatea California San Diego, care nu a luat parte la cercetare, scrie ca „eradicarea HIV-ului latent necesita o reducere mult mai mare a numarului de celulele latente infectate din organism”.

Dar este un prim pas extrem de incurajator, in lunga cautare a unui marker care sa ne poata ajuta in descoperirea virusului urat, odata ce s-a ascuns.

Tony Fauci, director al US National Institute of Allergies and Infectious Disease a spus pentru revista Nature ca un bun pas urmator ar fi sa se refaca toate descoperirile, pe mostre de sange mai multe, provenite de la o mai mare varietate de pacienti infectati cu virusul.

Este deocamdata prea devreme sa putem spune ca ne aflam pe calea catre descoperirea remediului pentru HIV, dar vestea este una incurajatoare pentru cercetatorii care se chinuie cu aceasta problema de zeci de ani.

„Sper cu adevarat sa fie corecta”, a spus Fauci.” Faptul ca aceasta treaba a fost realizata prin investigatii atat de competente, iar datele arata bine, ma face sa fiu optimist.”Intr-o lume in care HIV-ul continua sa fie o mare problema de sanatate, descoperirea chiar ofera un motiv de optimism.

Aproximativ 36.7 milioane de oameni din lume traiesc cu HIV, dar doar 17 milioane au acces la o terapie antiretrovirale, conform datelor de la US CDC.

Oamenii de stiinta au depus deja un brevet pentru utilizarea noului biomarker ca diagnostic si terapie.

3 thoughts on “HIV-ul care sta la panda, detectat de oamenii de stiinta intr-o descoperire de biomarkeri

  1. Imi place modul in care autorul a abordat subiectul, aducand in prim-plan diferite perspective si opinii contrare. Acest lucru ofera cititorilor o imagine completa asupra problemei discutate. De asemenea, apreciez claritatea si concizia cu care sunt prezentate argumentele. Felicitari autorului pentru un articol bine scris!

  2. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa evidentieze aspectele cheie ale subiectului si sa ofere solutii pertinente. Sunt de acord cu concluziile trase si consider ca acest articol merita distribuit pentru a genera o discutie mai ampla in comunitate.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva clara asupra subiectului abordat. Autorul argumenteaza in mod convingator si prezinta informatii relevante. Sunt de acord cu ideea principala expusa si consider ca acest articol este o lectura obligatorie pentru cei interesati de acest subiect.

Comments are closed.